Contrast in Architectural Spaces

Contrast draws attention to every shape and material while providing relief so that the space doesn’t look over-done. It’s a primary design tool for a number of modern builds, but can also be employed to ensure that restoration work is true to the old building while allowing new occupants to add their own taste and a modern annex to the building.

Materials and Texture

London has a rich architectural history, so the materials used to stay true to the environment can be incredibly varied. Combining glass with rough stone, or polished concrete with wood clad walls, is the perfect way to let the materials speak for themselves without overwhelming the space or becoming too monotonous.

Colour and Tone

We have created a number of spaces that use colour to add depth and contrast to the building, whether that includes neutral tones or even bright primary colours against an inevitably grey background.

In many instances, our clients prefer colour to come from the materials rather than being added afterwards to ensure that the building ages well and doesn’t require as much maintenance.

Lines, Shape, and Form

Curves provide a beautiful flow both in the interior and exterior of a building, but too many can make it too fussy and high maintenance – especially if those curves are on interior walls. Contrasting those curves with harsher, clean lines reduces that effect and means the building settles into the surrounding urban landscape. We can use timber cladding to add lines and privacy over glass or a range of other materials so that the form follows function in every design.

Design Styles

No building exists in isolation from its landscape – every design we handle is considered in its environment. In London, this often means that the architecture is a response to the buildings around it, which may be varied as well.

Contrasting design styles has a definite impact in restoration work, where the old is restored but the new is clearly defined as an addition rather than masked as part of the original building.